Ако предпочитате списъци-използвайте ги, ако ли не – просто помислете за основните неща, които Ви предстоят и опаковайте. Останалото идва от само себе си.

Изяснете си бизнес програмата – срещи, дрескод, свободно време (има или няма, ако има – какво Ви се прави-плуване, туризъм, бягане и др.), допълнителни тиймбилдинг активности. Винаги е полезно да проверите прогнозата за времето предварително, особено ако има планирани дейности на открито. И задължително се информирайте за точните спортни дейности и неонходимата екипировка, ако има такива в програмата. След като сте набрали необходимата информация си представете ангажимент по ангажимент всички неща, от които ще имате нужда (дрехи, аксесоари). Не забравяйте и нобходимите лекарства и медикаменти за престоя. Да, полезно е да решите предварително, това ще Ви спести прекомерно количество багаж, което е важно във времена на доплащане за чекиран багаж (винаги се информирайте от туристическия агент или координаторa в компанията Ви дали трябва да се вместите в ръчен или чекиран багаж и разрешените параметри за всеки, т.к. има разлики от една авиокомпания до друга). Златното правило е да пътувате леки!

Интереси

Разгледайте хотела, който са резервирали за Вас. Може да откриете интересни начини за прекарване на свободното време в и около хотела (интересни СПА процедури, басейн на покрива, винарна, интересна забележителност в близост и др.)
Може да проверите дали няма фестивал или друго събитие по време на престоя Ви, което да придаде допълнителна стойност на служебния Ви престои. Ако имате достатъчно свободно време може да се сдобиете със CityPass, който да Ви осигури достъп до някой забележителности и до обществения транспорт, като понякога е по-удачно да го закупите онлайн преди заминаване.

Работа и удоволствия

Някой компании нямат нищо против служителите им да комбинират служебни и лични пътувания. Понякога самолетните билети са по-евтини, ако летите в петък или събота и се върнете през следващата работна седмица. Хотелът обикновено се заплаща от компанията, но ако e в различна от Вашата категория или предпочитате конфиденциалност винаги можете с туристическия си агент да изберете друг хотел. Ако се отдадете на подобни комбинации непременно проучете тиймбилдинг дейностите в програмата, така ще избегнете посещаването на същите забележителносто по време на личния си престой. Повечето от хотелските вериги и авиокомпании предлагат програми за лоялност, към който можете да се включите. Те не се вълнуват, кой заплаща за услугите им, но Вие лично се възползвате от събраните точки или др.

Суми в брой

Предварително проверете каква е използваната валута в страната, където отивате, а ако имате нужда от суми в брой можете лесно да проучите къде са по-добри обменните курсове – на летище, във Вашата страна, в банка или обменно бюро. Обменете сумите в Евро или местна валута, както е по-изгодно и не забравяйте кредитната си карта. Сумите необходими Ви за командировката ще се определят от възприетите фирмени процедури. Попитайте обслужващата банка и за скрити такси при използване на кредитна карта в определената страна, особено ако ще плащате с лична кредитна карта. Винаги спазвайте финансовите правила на компанията си по отношение на командировките. Ако не сте сигурни за някоя ситуация, по –добре да попитате съответния колега преди да сте заминали – може да си спестите притеснения и международни разговори.

Важни документи

Проверете личната си карта и паспорта, той трябва да е с валидност поне от 3 месеца от датата на връщането Ви (за някой държави този период е по-дълъг, така че проверете при своя консултант). Уверете се, че разполагата с виза при необходимост. При закупуване на пътническа застраховка изберете допълнителните покрития-само спешна медицинска помощ или и загуба на багаж и отмяна на пътуване (за последното покритие се посъветвайте с туристическя агент преди да е закупен самолетния билет). Можете също да разчитате и на Европейската здравна карта (тук можете да откриете разликите между нея и застраховката помощ при пътуване). Проверете дали компанията, в която работите не Ви е включила в групова полица за служителите си и какви точно са покритията.
Принтирайте предварително ваучерите за хотел, трансфер или други предварително закупени услуги. Електронният билет и бордната карта може да съхранявате и на мобилния си телефон, но за по-сигурно можете да разпечатате и тях. Вашият туристически агент от Пъфинс Травъл ще изготви необходимият набор от подобни документи, готови за взимане или принтиране на един файл.