Хората по цял свят се обединяват около твърдението, че Новата година трябва да носи щастие, здраве и благосъстояние. Различните традиции само потвърждават това пожелание.

Португалия
12 гроздови зърна се изяждат между първия и дванадесетия удар на камбаната в полунощ. Всеки, който изяде всичките зърна ще има късмет през предстоящата година. В полунощ да държиш монета в дланта си също носи финансови средства през новата година.
Носенето на нови дрехи и ритуалната баня се счита, че носят щастие и финансово благополучие. Вярва се, че многото шум и жизненост прогонват лошите духове. Затова най-подходящо е да се скача от стол около полунощ, като се барабани със съдове и прибори.

Бразилия
Дори дрескода в новогодишната вечер изразява пожеланията. Цветът на дрехите е красноречив – жълто за просперитет, бяло за мир, розово за любов и червено за страст.
Най-голямото новогодишно парти е на плаж Копакабана. Всеки, който успее да прескочи седем вълни може да си пожелае нещо за всяка. И тук се хапват 12 гроздови зърна и се пожелава желания за всяко в полунощ. За допълнителен късмет в любовта в хартия се завиват седем гроздови семки. Пари през годината носи дафинов лист пазен в портмонето.

Шотландия
Коледната и новогодишната нощ не се празнуват в Шотландия. Вместо това се провежда традиционния зимен фестивал наречен Hogmanay. Той започва на 31 декември и продължава няколко дни. Хората празнуват с ритми на гайда, традиционното питие Hot Pint – смесица от бира, уиски и яйца. Обичаят „Първа крачка“ включва уговарянето на близък приятел или съсед да премине първи прага на къщата, за да донесе добър късмет на семейството.

Виетнам
Новата година се посреща според лунния календар, което означава, че пролетния фестивал започва около месец след първи януари.
Вярва се, че във всеки дом живее по един „Бог“. Той отлита към небето върху шаран, където отсъжда богатство или нещастие на обитателите на дома през новата година. Затова семейството купува шаран и го пуска във водоем, за да спомогне пътуването на своя „Бог“ към небето.

България
За традиционното посрещане на новата година се приготвят специални ястия, сред които и баница с късмети.
Един от най-популярните обичаи на нова година е сурвакането. Група деца посещават къщите на роднини и съседи със своите сурвачки. Това е пръчка украсена с пуканки, сушени плодове, цветни прежди и гевречета. Започвайки от най-възрастния те пожелават щастие на всеки член от семейството. В замяна домакините им дават малки суми пари, орехи, сушени плодове и малки подаръци.

Исландия
Новогодишната вечер представлява гледка на епично парти и великолепен спектакъл от среднощна заря . Освен 500те тона фойерверки, които се детонират през единствената седмица от годината, когато това е разрешено за всеки, в страната има и други интересни традиции.
Обществени огньове са популярни по крайбрежието. Те са повод за приятели, семейства и съседи да се съберат в ранната вечер, чувствайки топлината на огъня, да си дадат равносметка за отминалата година и да отправят пожелания за следващата.
Половинвековна традиция, която обединява около 90% от населението, е излъчването на комедийно телевизионно предаване със скечове на най-популярните новини от отминалата година.